Fryšták
Město Fryšták

Provoz vodovodů a kanalizací na Zlínsku převezme od července Vodárna Zlín.

Tisková zpráva - Provoz vodovodů a kanalizací na Zlínsku převezme od července Vodárna Zlín

Zlín 21. června 2022 (ČTK) - Společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín a Moravská vodárenská (MOVO) a města Otrokovice a Fryšták dnes podepsaly poslední sérii smluv a dohod, které ukončují mediaci a dlouholeté soudní spory o provozování vodárenské infrastruktury na Zlínsku. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělily obě společnosti. Provoz vodovodů a kanalizací od 1. července převezme společnost Vodárna Zlín.

Na Zlínsku dosud fungoval takzvaný provozní model, při němž VaK Zlín vlastnil infrastrukturu, ale provozovala ji Veolia prostřednictvím MOVO. VaK Zlín vlastní obce a města, Veolia je soukromá firma. Provozní model měl trvat do roku 2034, někteří menší akcionáři jej kritizovali a vedlo se několik soudních sporů. Města Otrokovice a Fryšták zavedení modelu v roce 2004 napadla žalobami. Na konci loňského roku však VaK Zlín, MOVO a města uvedly, že při mediaci dospěly po dvouletém jednání k návrhu smírného řešení. Do nově založené provozní společnosti Vodárna Zlín vloží MOVO část svého obchodního závodu, který působí na Zlínsku. VaK Zlín v ní bude mít 75procentní akciový podíl, zbytek bude mít do konce roku 2029 MOVO, která z podniku odejde v roce 2029, tedy o pět let dříve, než měl provozní model původně trvat. Vodárny budou poté opět řídit obce a města.

Nový model již podle dnešní tiskové zprávy pravomocně povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, schválila jej zastupitelstva akcionářů i valná hromada VaK Zlín a Vodárna Zlín má pravomocnou licenci k provozu vodovodů a kanalizací a transformaci. Změna se podle Vak Zlín a MOVO nedotkne odběratelů ani ceny vodného a stočného. "Dnešním dnem se završuje důležitá etapa naší práce, a to je nalezení shody na řešení sporů, které dlouhodobě zatěžovaly naši společnost. Dohodou získáváme vlastnickou kontrolu nad provozovatelem vodárenského majetku, aniž bychom tuto akvizici financovali ze zdrojů určených pro investice či oprav nebo zdražením vody. Model je výhodný jak pro naše akcionáře, tak pro odběratele vody na Zlínsku," uvedl předseda představenstva VaK Zlín Svatopluk Březík. Veškeré volné peníze, které Vodárna Zlín vygeneruje, připadnou podle Březíka VaK Zlín. "Přestože bude MOVO akcionářem Vodárny Zlín, s jejími akciemi nebude spojeno žádné právo na zisk ani jiné volné peněžní toky vygenerované Vodárnou Zlín. Je tak garantováno, že MOVO neobdrží více, než činí kupní cena akcií, tedy 142 milionů Kč," uvedl Březík.

Otrokovice a Fryšták mohou vyslat po jednom zástupci do dozorčí rady Vodárny Zlín. "Za Fryšták jsem se v těchto sporech angažoval od počátku a v mediačních jednáních jsem byl jedním z mála pamětníků té doby. Pokračovat další roky soudními spory z úhlu pohledu reálné vymahatelnosti v dané situaci ztratilo smysl. Nezměnil jsem názor na to, že zavedení provozního modelu v roce 2004 bylo v rozporu s právy minoritních akcionářů, podařilo se mi však vyjednat takové řešení transformace, které jsem s čistým svědomím podpořil já i 100 procent přítomných zastupitelů města Fryšták. Transformace de facto přináší naplnění cílů, kterých jsme chtěli v rámci soudních sporů dosáhnout. Hlavně jde o zkrácení provozní smlouvy, řízené ukončení účasti skupiny Veolia a tím vytvořené podmínky pro stabilní provozování v rukou měst a obcí i po skončení spolupráce se strategickým partnerem," uvedl starosta Fryštáku Lubomír Doležel (nez.).

Datum vložení: 23. 6. 2022 8:09
Datum poslední aktualizace: 23. 6. 2022 8:10
Autor: Mgr. Ivana Plšková

Po Út St Čt So Ne

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů

Rezervace sokolovna

Sokolovna